Zdroj: Novinky.cz

Velký odpor vyvolal na Kolínsku a Kutnohorsku záměr ministerstva dopravy a Správy železnic vybudovat vysokorychlostní trať (VRT) mezi Prahou a Brnem a Prahou a Drážďany. Proti zveřejněné trase už existuje petice, dotčené obce sepisují memorandum a chtějí stavbě v navržené podobě bránit. Svorně si ale stěžují, že s nimi státní úředníci odmítají jednat a staví je před hotovou věc.

Lidem nejvíc vadí, že trať má být postavená zcela nová mimo stávající kolejiště, takže zabere další zemědělskou půdu, a to tu nejúrodnější v Čechách, obávají se ztrát zdrojů pitné vody, a navíc ze samotného vysokorychlostního vlakového spojení drtivá většina z nich nebude mít vůbec žádný přínos. Rychlíky kolem nich budou jen projíždět, ale stavět nebudou, jen v Praze a Brně…

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/obce-se-bouri-proti-planovane-vysokorychlostni-trati-40357733

„Je nám strašně líto, že s námi nikdo nejedná. Jen diktují a vyhrožují paragrafy,“ poukázala na přístup státu starostka obce Kounice nedaleko Českého Brodu Miroslava Sochorová. „Úplně zapomínají, že tady žijí lidé. My pak budeme koukat na betonové monstrum, máme tady mít dvě trati a obchvat, který by měl být postavený ještě nad tratěmi. Beton nás obklopí ze tří stran,“ upozornila starostka….

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/obce-se-bouri-proti-planovane-vysokorychlostni-trati-40357733

Kategorie: Trasy

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *